31. toukokuuta 2013

60 vrk

Pikkuhiljaa alkaa jo jännittää, vaikka mammakoira edelleen on rauhallinen ja varsin hyvävointinen. Mitään merkkejä tulevasta synnytyksestä ei vielä ole ilmassa, vaikka ihan lähipäivinä pentuetta voi odottaa saapuvaksi. Laskettu aikahan on maanantaina, mutta ensisynnyttäjät saattavat aloittaa aikaisemminkin.

Lämpöjä en ole mitannut, koska Nera ei tosiaan näytä siltä, että mitään jännää olisi tapahtumassa. Se on tänäänkin lenkkeillyt ja syönyt hyvällä ruokahalulla. Helteet (ison mahan lisäksi) hidastavat tahtia ja sisällä Nerppu lähinnä nukkuu mahdollisimman viileässä paikassa. Toki sen kanssa on mm. tokoiltu vähän jokapäivä ja hyvin sujuu tottistelut massunkin kera :) Intoa riittää, sillä ruokahalu on tällä hetkellä pohjaton...!

Valtava vauvamaha 60 vrk

Tänään Nera lähtee mammalomalle Saaran luokse. Kummallista sitten olla ilman Neraa ja varmasti Jadekin kaipaa sitä, vaikka eivät olekaan nyt kummemmin leikkineet Neran tiineysaikana. Tuossa ne vierekkäin nukkuvat keittiön pöydän alla. Mutta eiköhän me pärjätä ja keksitä kesän aikana kivaa touhuamista.

Ajattelin kirjata tähän loppuun itselle muistutuksena pienen yhteenvedon Neran tiineysajasta. Mistäpä sitä tietää, jos tulevaisuudessa ryhdytään uudelleen pentuhommiin... Silloin on mukava palata vanhojen muistiinpanojen ääreen ja katsoa miten asiat viimeksi sujuivat :)



Tiineyspäiväkirja

Nera astutettiin 1.4 ja 3.4. Tuolloin oli menossa juoksun 13. ja 15. päivät selkeästi verisestä vuodosta laskettuna ja Nera alkoi näyttää tärppipäivien merkkejä viikonloppuna. Maanantaina oli siis ensimmäinen astutus, joka sujui hyvin. Koirat olivat pienen leikkituokion jälkeen lemmenpuuhissa hetken ajan ja nalkissa noin 10 minuuttia.

Tärppipäivät jatkuivat selkeinä vielä keskiviikkona, joten uusinta-astutus, joka sujui hyvin samoissa merkeissä kuin ensimmäinenkin. Jos Nera tuli kantavaksi tästä toisesta astutuksesta, LA on vasta 5.6.

Nera olisi hyvin todennäköisesti antanut astua vielä perjantaina, eli tärppipäivät kestivät reilut viisi päivää.

Melkein heti astutuksen jälkeen Nera oli mielestäni rauhallisempi kuin tavallisesti (ja Nerahan on perusluonteeltaan hyvin rauhallinen) ja tavallistakin hellyydenkipeämpi. Alapään turvotus ei laskenut juoksujen jälkeen kuin vähän. Noin 2-3 viikkoa astutuksesta Neralla tuli yhtenä päivänä veristä vuotoa muutama tippa.

Nisät alkoivat turvota kolmannen tiineysviikon aikana.

Viikoilla 3-6 Neralla oli kolmena päivänä oksentelua ja ruokahalu kateissa reilut kaksi viikkoa. Se suostui syömään paistettua kanaa, mutta ei juuri mitään muuta. Ruokahalu palasi ennalleen ja voimistuikin viikon 6 aikana.

Ultrassa käytiin kun vuorokausia oli takana 28 ja siellä näkyi viisi pentua. Pentujen liikkeet alkoivat tuntua muutamaa viikkoa ennen laskettua aikaa tällaiselle varovaisellekin tunnustelijalle – nythän liikkeet melkein näkee vatsaa katsomalla. Siellä taitaa olla melkoisia vilivilpereitä tulossa maailmaan :D

Koko tiineysajan Nera on ollut hirveän rauhallinen, eikä ole välittänyt pikkypyrähdyksiä lukuunottamatta juurikaan leikkiä tms. Se on tehnyt mökillä pesää itselleen kuistin ja terassin alle (normimeininkiä myös valeraskauden aikana).

60. vrk takana ensimmäisestä astutuksesta ja meno on edelleen rauhallista, merkkejä synnytyksestä ei ole vielä. Mutta enää ei tarvitse kauaa odotella :)




2 kommenttia:

  1. Hui miten jännää! Laitahan sitten heti kuvia pikku pentusista. Toivottavasti synnytys menee kaikin puolin hyvin.

    VastaaPoista