19. toukokuuta 2015

Tokoshelttien shelttitokot

Tänään treffattiin Heidin ja Jirin (FI TVA Amarantes Ambra Real) kera tokon merkeissä. He olivat poikkeamassa Oulussa ja Heidi ehdotti tokoiluja samalle reissulle, ja tokihan siihen ehdotukseen oli tartuttava. Kiva päästä treenaamaan shelttiseurassa ja vielä näin pätevän parivaljakon kanssa.

Treenattiin ruutua, noutoa, oman tunnarikapulan etsimistä, kaukokäskyjä ja seuraamista. Pääpaino kaikissa liikkeissä oli hyvä vire ja äänettömyys. Heidiltä sain hyviä vinkkejä miten rauhoittaa liikkeiden alkuvalmistelut ja puhuttiin myös siitä, että kannattaisi käyttää vihjesanoja. Jostain syystä en ole hirveästi vihjesanoja käyttänyt, mutta onhan se toki koirallekin helpompi, kun se tietää mikä liike on tulossa seuraavaksi.

Ruudussa harjoiteltiin häiriöitä niin, että laitettiin yksi ylimääräinen merkkitötsä matkan varrelle; ideana hahmotella koiralle ruutua. Tämän tiesinkin, että ruutua pitää kovasti vielä hahmotella, koska Noppa saattaa hyvinkin tarjota ruudun sijasta merkkiä. Harjoiteltiin myös äänettömyyttä, eli ruutuun sai lähteä vain ilman lähtöhaukahduksia. Heidi huomautti, että sivu-käskyä ei kannattaisi käyttää ennen ruutuun lähettämistä, koska Noppa pitää niin tiiviisti kontaktia, että se ei katso ruutuun ollenkaan. Ja haukahdus tulee, kun koira on epävarma siitä mitä sen pitäisi oikeastaan tehdä. Eli vihjesanat käyttöön, ruudun hahmottelua häiriöiden kera, rauhoittaminen/rauhoittuminen ja palkka äänettömästä suorituksesta.

Noudossa sama meininki. Rauhoittaminen ennen kapulan hakemista, istu-käskyn toistamista ja palkkausta rauhallisesta mielentilasta. Noudot Noppa teki ihan näppärästi, eikä pahemmin edes koomaillut kapuloita, kun käskytin vähän tiukemmin.

Kaukokäskyissä voisi kokeilla lelupalkkaa niin, että se on koiran etujaloissa tai namipalkkaa samalla systeemillä. Tein kaukoja niin, että pidin Nopan pannasta kiinni, eikä se ehtinyt napata namia parempiin suihin. Tätä pitää treenailla kotona.

Kiitos treenivinkeistä Heidille. Oli hienoa nähdä innokas, vietikäs ja vauhdikas sheltti tokoilemassa (ilman ylimääräisiä ääniefektejä)...! Tämä taitavan tokotiimin blogi löytyy linkin takaa, käykääpä kurkkaamassa :)




1 kommentti:

  1. En oikein keksi tähän muuta kommentoitavaa, kuin että tätä oli jälleen oikein mielenkiintoista lukea! :)

    VastaaPoista