10. toukokuuta 2014

Doboilua

Tätä olikin jo odotettu. Marika tuli Kuusamon Koira- ja kissakoulusta meidän seuralle pitämään DOBO:n tutustumiskurssin. Marikan kautta olin tilannut etukäteen meille limenvihreän dobopallon, jolla kaikki koirat pääsevät treenaamaan, omistajaa unohtamatta :)


Aloiteltiin verryttelyllä ja Noppa laitettiin pujottelemaan jalkojen lomasta ja venyttelemään. Sen jälkeen omistaja pääsi tekemään alkuverryttelyt tasapainotyynyllä ja tutustumaan dobopalloon ja muutamaan helppoon liikkeeseen.

Koiratkin aloittivat ensi tasapainotyynyllä: etujalat tyynylle ja kun se onnistui, tehtiin tyynyn päällä pieniä niiauksia, ts. leikkiinkutsuasentoa. Pallon kanssa oli tarkoitus ensin treenata vain palloa vasten seisomista, mutta Noppa hyppäsi melkein välittömästi pallon päälle tasapainottelemaan. Se pystyi vaivatta myös tekemään asennonvaihdot pallon päällä, eli vaihtelimme seisomisesta istumiseen ja maahanmenoon.

Näiden jälkeen aloitettiin hauskat liikkeet. Istuin pallon päällä ja Noppa kiersi palloa ympäri, joko hypäten jalkani yli tai pujahtamalla jalan alitse. Suunnanvaihto ja sama uusiksi. Todella hauska liike minusta oli se, kun menin itse maahan makaamaan, laitoin jalat pallolle ja nostin takapuolen maasta: koiran piti kiertää pallo ja pujahtaa jalkojen alta ja sitten hypähtää minun ylitseni. Noppaakin tämä liike miellytti erityisesti, se sai välillä hirveät hepulit ylihyppäämisestäni ja puski kylkimyyryä maata pitkin vieressäni pörräten :D Ei siinä voinut olla nauramatta...!

Dobo oli tosi mielenkiintoista ja hauskaa, sekä sen hyödyn tunsi itsekin heti treenin päätteeksi (pallollahan voi itse treenata paljolti samoja juttuja kuin mitä tavallisellakin jumppapallolla). Uskon, että koirallekin tästä on hurjasti hyötyä, sekä tasapainon kehittämisessä, että lihashuollossa. Neran kuntoutuksessakin pallosta on apua :) Tuo tasapainotyyny pitäisi vielä tilata. Se oli paljon mukavampi kuin tasapainolauta, joka meiltä löytyy.





4 kommenttia:

  1. Meilläkin meni tilaukseen pallo, tasapaino juttu, sekä kirja. Ja toivottavasti saamme myös jatkoa tälle lajille tällä Oulun seudulla, kyllähän sitä mieluiten jumppatunnille lähtiis koiren kanssa kuin jättäsii ne työpäivän jälkeen kotiin, kun siellä jo keskenäät olivat olleet. Kiitos, että KAS otti tämän tutustumisen mahdolliseksi :-)
    (jonkun jumppamatto tosin jäi halliin...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tasapainotyyny pitää meidänkin tosiaan vielä hommata. Ja samaa mieltä tuosta, että kiva ottaa koira mukaan jumppaamaan.

      Minäpä käyn tällä viikolla hallilla katsomassa näkyisikö siellä jumppa-alustaa.

      Poista
  2. Dobo kuulostaa kyllä ihan hauskalta puuhailulta, varsinkin jos siinä tulisi kaksijalkaisenkin tehtyä jotakin hyödyllistä itselleen - sillain vain ihan huomaamatta. :) Mähän hyppyytän Tuiskua ulkona kiville ja puunrungoille tasapainoilemaan ja se pystyy kääntymään ja vaihtamaan asentoa yllättävän pienessä tilassa. Vähän sama juttu siis, mutta dobossa on tietysti lisänä vielä se, että alusta on vähän joustava. Kannattaa muuten katsoa youtubesta video hakuasanoilla goats balancing on a flexible steel ribbon - siinä vasta tasapainotaitureita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä tsekata, kuulostaa mielenkiintoiselta :D

      Joo, kyllä kaikki kiipeily ja erilaisilla alustoilla liikkuminen kehittää tasapainoa. Dobossa joutuu sitten lihaksetkin tekemään erilailla töitä, kun se pallo on tosiaan pehmeähkö :) On kyllä kivaa ja suosittelen kokeilemaan, jos vaan mahdollisuus tulee. Tuossa treenaamisen kanssa vain mielikuvitus on rajana :)

      Poista