17. lokakuuta 2014

Lauman vanhin

Vaihteeksi porukan "mummolle" kokonaan omistettu postaus.


Jade on Animagin seniorilaskurin mukaan vanha koira, 8,5-vuoden iässä. Itse en osaa 8-vuotiasta vanhana vielä pitää, mutta toki tuon ikäisellä koiralla alkaa jo kaikennäköistä iän tuomaa kremppaa olemaan. Innokkuudesta ja vauhdikkuudesta huolimatta huomaan, että nuorten perässä ei jakseta enää juosta niinkuin ennen (porojahtiin sentään jaksaa, kolotti paikkoja tai ei) ja leikkimistä hauskempaa on mutustella keppiä pihalla tai istua kuistilla vahtimassa tiluksia. Toki virtapiikkejä löytyy ja meno on vähintäänkin energistä :D Eläinlääkärin odotushuoneessakin ihmettelin ääneen, että onko tuo koira muka 8,5-vuotias. Sen verran vauhdikkaalla tuulella rouva oli vaihteeksi.

Eilen kävimme siis vuosittaisella kontrollikeikalla eläinlääkärissä. Tarkastettiin veriarvot (moitteettomat) epilepsialääkityksen takia ja muutenkin tutkittiin yleiskuntoa. Jade painoi 17kg, mikä on ihan ok paino tuon kokoiselle kirpulle. Massaahan siltä on kadonnut, mutta ei se mikään rimpula kuitenkaan ole. Takajaloissa oli ihan kivasti lihasta, vaikka kyseinen lääkitys heikentää takapäätä usein. Painokin epileptikoilla tuppaa nousemaan, koska lääkkeen sivuvaikutuksiin kuuluu jatkuva nälkä. Jadesta onkin tullut mestarivaras, joka on vetänyt naamaansa mm. käytettyjä vauvanvaippoja ja vasta uunista tulleen pizzan. Minkäs teet, kun ruokaa ei muka muuten anneta :P

Jaden lempitemppu, kyljelleen heittäytyminen
Lääkityksen sivuvaikutuksia on myös tolkuton jano ja Jadella kun on tuota virtsankarkailua ollut sterkkauksesta lähtien, niin tämähän ei ole kovin hyvä yhdistelmä. Päätettiin kuitenkin jatkaa Barbivetillä, eikä vaihtaa uuteen lääkkeeseen, jolla ei ole yhtä hyvää hoitovastetta. Jadellahan ei ole ollut yhtään varsinaista kohtausta lääkkeen aloittamisen jälkeen.

Eläinlääkäri tutki pyynnöstäni myös Jaden selän. Lannerangan käsittelyä Jade aristi ja halusi siinä vaiheessa alas pöydältä. Jade on mielestäni kipuillut selkää jonkin aikaa ja nykyään kulkee hihnalenkit lähes poikkeuksetta peitsaten (mikä on siis erikoista, kun kyseiselle koiralle ravi on ollut aina luonnollisin liikkumismuoto). Lannerangan kipuun Jade sai kahden viikon kipulääkekuurin, jonka jälkeen mietitään jatkoa. Selkä ja lonkat pitäisi kuvata jossain välissä. Jos jotain kuvissa löytyykin, niin kipulääkkeitä, nivelravinteita ja fysioterapiaa kummempaa asialle tuskin on tehtävissä. Pitää vain ottaa huomioon Jaden vointi ja kunto liikunnassa ja ruokinnassa.


Eläinlääkärin mielestä Jade oli myös maailman kiltein ja helpoin potilas. Tottakai se on, maailman paras Jade.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti