25. helmikuuta 2015

Maltti on valttia

Treeniyhteenvetoa viime viikolta ja eiliseltä.

Viime viikolla aloitettiin rallytokon ALO-AVO-kurssi. Tehtiin pari kertaa alokasluokan rataa, Nopalla ne totutut vinkeet, eli takaakiertämiset tuppasivat vähän kuumentamaan tunteita (olisko pelkkä kierrä-sana = agilityn pujottelu, joka kuumentaa), mutta muuten teki radan kivasti.

Rallytoko on todellakin erilaista kuin mitä toko. Isoin ero on koirien koulutustasossa. Rallytokon alokasluokka on helppo tarkoituksella, jotta ihmisillä ei olisi niin isoa kynnystä lähteä kisaamaan. Tämä tarkoittaa sitten sitä, että niin ryhmissä kuin kokeissa on koirakoita, jotka eivät pärjäisi tokossa edes möllitasolla. Poikkeuksiakin on toki, mutta itse pitkään tokoa harrastaneena tuollainen hurlumhei-meininki pistää silmään. Hienoa tietysti, että rallya uskaltautuu harrastamaan kokemattomatkin koiraihmiset, mutta minusta lajissa kuin lajissa hallinta on aika oleellinen asia. Yhden kokeen ja kurssikerran perusteella rallytokossa tyyli on vähän toinen. Mietinkin kuinka moni jatkaa rallya ALO-luokkaa pitemmälle, kun hihnasta luovutaan. Vai onko AVO-luokan koe täynnä karkailevia koiria...?

Neran ja Nopan leikkituokio

Eilen treenattiin sitten omalla mukavuusalueellani, eli tuttua ja turvallista tokoa. Tajusin eilisissä treeneissä miten hirveän paljon Noppa on kehittynyt, nimenomaan keskittymisessä ja kuumumisessa. Noppa on kuitenkin shetlantilainen, joka monen muun shetlantilaisen tavoin tykkää omasta äänestään. Haukkumiseen olen puuttunut pennusta asti. Noppa tietää hyvin, että treeneissä haukkumiseen loppuu kaikki kiva. Siksi olinkin äärimmäisen tyytyväinen eilen koiran keskittymiseen ja malttiin, kun pienessä hallissa kuusi koiraa harjoitteli yhtäaikaa kartion kiertämistä ja meteliä riitti ihan kiitettävästi. Sen lisäksi vieressä harjoitteleva koirakko käytti palkkana vinkulelua ja lelua vielä heitettiin meidän suuntaan. Nopan keskittymistä moinen ei haitannut.

Noppa ei ihan ymmärrä belgien sielunmaailmaa

Tehtiin siis tuota merkin kiertämistä, joka oli meille todella vaikeaa. Nopalla on erittäin vahva merkille meno (ja sen takana seisominen), joten tämä uusi liike tuottaa meille harmaita hiuksia. En kylläkään aio kyseistä liikettä nyt harjoitella sen enempää ennen kuin ALO1 on saatu. Ehtiipä tuota pähkäillä myöhemminkin.

Sen lisäksi tehtiin liikkeestä seisominen, joka oli kouluttajan mielestä täys kymppi, sekä hyppyä. Itsekseen treenattiin seuraamista, naksuteltiin kapulan pitämistä, tehtiin erilaisia temppuja, pidettiin taukoa ja käytiin pikkumutka hallin ulkopuolella kävelemässä. Paikallaolon otin etupalkan kanssa ja Noppa oli varsin rauhallinen ja skarppi, vaikka yksi koirakoista piippasikin.



Tällä viikolla meillä on vielä rallytreenit, mutta ensiviikolla on hiihtoloma, eikä ohjattuja treenejä ole. Pitää käydä itsekseen hallilla treenailemassa.


3 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! :) itselleni on siunaantunut todella hiljainen shetlantilainen, mistä olen kyllä hyvin onnellinen, vaikka olin varautunut äänekkääseenkin :D ja uskon kyllä vallan hyvin tuon pienen turhautumisesi rallytreeneissä. Mielestäni jokaisen koiraharrastuksen aloittamisen perusedellytyksenä tulisi olla, että omistaja hallitsee koiransa, myös ilman hihnaa. On hitusen vaikeaa yrittää treenata ja kehittyä, jos muiden koirat ympärillä räksyttävät ja karkailevat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noppa on äänekäs, mutta malttaa olla hiljaa käskettäessä. Lenkillä se ohittaa muut koirat hiljaa ja kotona se on hiljainen, mutta leikkiessä toisten koirien kanssa ja aksatessa se räksyttää menemään sydämensä kyllyydestä. Haukkumisen olen kieltänyt tokoa ja rallya treenatessa ja ihmeen hyvin se pystyy patoamaan innokkuudesta johtuvan ääntelyn – useimmiten :D

      Ymmärrän hyvin, että pentukursseille ja möllitokossakin luotto koiraan ei ole satasen luokkaa, ja koiraa pidetään liinassa/hihnassa. Itsekin vedän toisinaan pentukursseja ja hyvin vähän niissä tehdään liikkeitä vapaana, jotta pennulle ei tule karkailu muiden luokse tavaksi. Rallytokossa, missä kuitenkin tehdään aina yleensä jonkinlaista rataa tehtävineen, pitäisin tärkeänä sitä, että koira osaa edes ottaa kontaktia ohjaajaan ja pystyy keskittymään häiriöistä huolimatta. Mutta rallytoko tuntuu tosiaan olevan ihan oma lajinsa tässäkin asiassa. Mielenkiintoista nähdä millaista jatko on, jos edetään ylempiin luokkiin...

      Poista
    2. Kyllä, pentukurssit ja vastaavat ovat sitten tietty erikseen, ja sellaisilla kursseilla se ei haittaakaan, jollei koiraa vielä täysin hallitse. Mutta juurikin jos kyse on jostakin ns. "oikeasta" harrastamisesta, tulisi koiran olla hallinnassa. Monesti agilitykisoissa ja ihan näyttelyissäkin näkee tällaisia suoritusta häiritseviä tilanteita :/ mutta uskoisin, että kun rallyssakin kuitenkin ylempiä luokkia on, niin niissä alkaa se omistajien hallintakyky sekä koirien käytöstaso olla hitusen parempaa :)

      Poista