29. maaliskuuta 2014

Lentsun opissa

Tokoilut jatkui tänään, kun vuorossa oli Leena Välimäen tokokurssi :) Kurssilla hurahti kolmisen tuntia ja hyvin pikkukoira jaksoi tsempata. Nauratti, kun oltiin jo kotiin lähdössä, niin Noppa löysi jostain vielä tunnarikapulan ja toi sitä luokse, että tehdään vielä tätä kapulanpitoa, kun se oli niin kivaa :D

Ohjelmassa ensimmäisenä oli nouto, ja nimenomaan kapulan pito. Noppa kun tykkää hirveästi kyllä noutaa, mutta heiluttelee kapulaa ja pahimmillaan heitteleekin sitä itselleen :P Lentsu neuvoi meille kapulanpitotreenin niin, että laitetaan tunnarikapula maahan ja odotetaan, että koira nostaa sen. Palkka heitetään koiraa kohti nimenomaan kapulan pitämisestä, eli merkataan sanalla tai naksauksella. Sitten vaaditaan hieman pidempi aika, mitä kapulaa pidetään. Noppa hoksasi homman heti ja pitikin kapulaa sitten muutaman sekunnin – siitä lähdetään. Kunhan Noppa pystyy pitämään kapulaa pitempään (noin 10 s), siirretään harjoitus minun sivulleni, eli koira perusasentoon, kapula sen jalkoihin, koira nostaa kapulan, pitää ja palkka tippuu ylhäältä.

Noudon jälkeen oli tarkoitus paneutua seuraamiseen ja siinähän Noppa tosiaan joskus pyrkii edistämään seuraamiseen lähdettäessä. Yleensä korjaa itse paikan aika nopeasti. Tämä oli siis se juttu, johon halusin vinkkiä. Ensimmäisen seuraamispätkän Noppa melkein poikitti jalan edessä, eikä tehnyt elettäkään, että olisi korjannut itse. Tein sitten nami kädessä pätkän ja se oli todella hyvä. Päätettiin, että tehdään seuraamista ilman namia ja kun Noppa alkaa edistää, teen täyskäännöksen vasempaan ja katsotaan mitä koira tekee. Seurautin Noppaa pitkät pätkät käännöksineen Lentsun liikkuroimana, eikä puhettakaan edistämisestä :D Noppa teki 2-3 seuraamista kaikkien käännösten kera, ja ihan jäätävän hyvää settiä. Ei siis päästy käytännössä kokeilemaan liikkeen korjaamista.

Lentsu kehui, että ei ole koskaan nähnyt pikkukoiran tekevän yhtä makeeta seuraamista :) Sellaiselta tokogurulta kyllä erittäin mieltälämmittävä kommentti!

Lentsu sanoi myös, että jotkut tuomarit saattavat rokottaa näin tiiviistä seuraamisesta, mutta omasta mielestään oli niin hienoa, että ei lähtisi muuttamaan mitään. Edistämiseen kokeilen tuota yllättävää täyskäännöstä jatkossa, mutta kyllä tuli hyvä mieli kouluttajan kommenteista. Jotain ollaan tehty oikein :)

Seuraavassa setissä tehtiin ruutua ja kaukoja. Ruudussa meillä on ollut sitä ongelmaa, että Noppa hakeutuu ruututötsän taakse seisomaan, vaikka meillä on kosketusalusta ruudun keskellä. No yllätys yllätys, ei sitä ongelmaa ollutkaan. Lähetin Noppaa parin metrin päästä ruutuun, ei ongelmia. Kun lähetin täyden matkan päästä, aloin itse kädellä huitomaan ruutua kohti ja Noppa turhaantui, eikä tiennyt mitä oikein halusin sen tekevän. Noppa on vähän mustavalkoinen tyyppi välillä, käskyjen pitää olla selkeitä. Neuvoksi sain, että menen kyykkyyn koiran viereen ja yhdessä katsotaan missä se ruutu on, sanon pari kertaa "ruutu" tai "missä ruutu on" ja lähetän koiran ilman ylimääräisiä huitomisia: ruutuhan löytyi upeasti :) Joskus se on ihan ohjaajasta kiinni :P

Kaukoissa treenattiin maahan-istu vaihtojen nopeaa istumista. En ollut itse edes ajatellut, että istumaan nouseminen on hidas, mutta Noppa tavallaan "kiipeää" etujaloilla ylös, eikä hypähdä pystyyn. Harjoiteltiin sitten sitä hypähtämistä ylös niin, että Noppa koskettaa kädessäni olevaa alustaa (pieni kansi, joka oli hiusponnarilla kiinni kädessä) hypähtäen. Kun koira handlasi sen, yhdistettiin se maasta istumiseen. Tällä treenillä jatketaan.

Kokeiltiin myös namialustalla maahan-seiso vaihtoja. Ne sujuivat ihan hyvin, kun Noppa malttoi olla koomailematta alustaa ja minä käskytin rauhallisesti/tein käsiavun hitaasti, enkä nykäisemällä.
 
Saatiin hurjasti hyviä vinkkejä ja ohjaajakin sai hyvää häiriönsietotreeniä kuunteluoppilaiden edessä treenatessa. Ihan loistava tokopäivä :) Kyllä meistä Nopan kanssa tokoilijoita vielä tullee!

Noppa, 9kk, seuraa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti