7. heinäkuuta 2015

Näppärä!

Noppa oli varsin näppärä eilisissä treeneissä. Huolimatta siitä, että sillä alkoi juoksut ja treeneihin joutui laittamaan ikävät pöksyt, joita kotioloissa ei ole tarvinnut. Aikaisemminkaan Nopan vireeseen ja treenihaluihin ei ole juoksut vaikuttaneet, mutta kyllä se on normioloissa ehkä aavistuksen omissa maailmoissaan ja varsinkin lenkillä ihan hajujen vietävissä. Merkkailu on jotain ihan mahdotonta, hyvä että lenkillä päästään etenemään kolmea metriä pidemmälle, kun löytyy jo jokin haju mihin tiristää...

Treeneissä keskittyminen oli Itse Duunissa. Oli toivetreenikerta ja olin ilmeisesti ainoa, joka oli toiveita sähköpostilla etukäteen laitellut, joten tehtiin sitten koko porukka minun valitsemiani liikkeitä. Mulla oli ajatuksena tehdä merkin kiertämistä JA ruutua. Niitä on hankala treenata samalla kertaa, mutta pakkohan sellaistakin on kokeilla. Tuleehan molemmat liikkeet kokeessakin melkein peräjälkeen.

Minä nimenomaan halusin treenata merkin ja ruudun erottelua. Noppa on vähän pöhkönä merkkitötsiin ja kaartioihin muutenkin, joten erottelutreeni on enemmän kuin tarpeen.

Treenit aloitettiin kuitenkin paikkisharjoituksilla. Meidän alkukesän treenien teemana on ollut paikallaolot vesisateessa, ja nyt melkein paistoi aurinko treenien alkuun, siispä paikkikset päätettiin otettiin heti alkuun. Hyvää vaihtelua näin.

Ensin istuenpaikallaolo. Kaksi minuuttia kahdessa erässä. En jättänyt Nopalle palkkaa eteen, mutta kävin pariin kertaan välipalkkaamassa. Noppa oli rauhallinen ja keskittynyt. Viereiset kaverit olivat vähän levottomampia, mutta tällä kertaa levottomuus ei tarttunut. Hieno Noppa! Maatenpaikkikseen jätin pallon palkaksi ihan etutassujen eteen. Noppa oli rauhallinen siihen asti, että koutsi-Pamu tuli sen lähelle seisomaan, minkä jälkeen Nopan huomio oli sataprosenttisesti koutsissa, eikä se tainnut enää vilkaistakaan meikäläisen suuntaan :P Hyvää harjoitusta tällainenkin, Pamu kuitenkin useimmiten on meitä kokeessakin liikkuroinut ja liikkuroi varmaan jatkossakin. Muutama pieni vingahdus Nopalta karkasi, mutta kokonaisuutena kuitenkin ihan hyvä. Varsinkin, kun oli vielä ne ikävät juoksupöksytkin jalassa.

Paikkisten jälkeen merkin kiertämistä. Tämä alkaa olla oikein hyvä. Välillä Noppa empii ja kokeilee pitikö merkin taakse jäädä sittenkin seisomaan. Vaikka perinteistä merkkiä ei olla harjoiteltu varmaan puoleen vuoteen ja käsky merkin kiertämiseen on aivan erilainen, niin _silti_. Pentuaikojen hittijuttu oli merkillä pönöttäminen, hyvin on vanhat opit muistissa. Vähän liiankin hyvin :D Kokeessa liikkeestä ei kai vähennetä kuin kaksi pistettä, jos koiran joutuu käskemään merkiltä lisäkäskyllä sivulle.

Merkin jälkeen harjoiteltiin VOI-ruudun loppuosaa, eli koira kutsutaan ruudusta seuraamaan. Lähetin Nopan kosketusalustalle ja se kääntyi hienosti, seisoi hetken ja painui oma-aloitteisesti maahan. Olen opettanut seisomaan ruudussa ja vasta käskystä maahan, mutta Nopalla ei ollut aikaa odotella käskyä. Miksi turhaan, kun niin tietää mitä seuraavaksi tehdään :D Sivulle ja seuraamaan tulo oli näppärä.

Odotellessamme ruutuvuoroa harjoiteltiin häiriökäskytystä parin kanssa. Koira sivulla ja toinen käskyttää maahanmenoa. Ruutuun me pääsimme porukan viimeisenä ja halusin tehdä ruudun kokonaisena liikkeenä ja käskytettynä. AVO-luokan ruutuhan tehdään 15 metrin päästä, koira lähetetään ruutuun, pysäytetään joko seisomaan ja maahan tai suoraan maahan, ja ohjaaja menee ruutuun koiran viereen ja ottaa sen perusasentoon. Laitettiin kosketusalusta, jota koutsi kävi kopauttamassa. Noppa katsoi ruutua hyvin ennen käskyä, meni vauhdilla alustalle ja käskystä maahan (käskyn kyllä annoin melkein välittömästi sen seisahduttua, siinä kai pitäisi odottaa hetki). Loppuosa ruudusta oli myös hieno. Olin ihan hirveän tyytyväinen Noppaan :) Tarvitaan lisää ruudun hahmottelutreeniä ja kosketusalustan häivyttämistä, mutta muuten liike alkaa olla valmis.


Ruudun jälkeen otettiin vielä paikkis pitkällä etäisyydellä. Halusin kokeilla paikallaistumista kunnon etäisyydellä (n. 15-20m), muut ottivat paikkamakuun. Noppa oli hirmuhyvä tässäkin. Keskimmäinen koira ampaisi kuin tykin suusta noin minuutin jälkeen ohjaajansa luokse, mutta Nopalla ei ilmekään värähtänyt. Saatiin vähän extrahäiriötä liikkeeseen.

Loppuun vielä kaukojen eka vaihto takapalkalla (super) ja käskytetty seuraaminen ruudun läpi (meille tosi hyvä harkkaa taas) ja seuraaminenkin oli hienoa. Oli kyllä sellaiset treenit, joiden jälkeen tuntui, että tämän koiran kanssa on vaan huippua treenata ja AVO1 tulos on erittäin saavutettavissa syksyllä. Toki tekemistäkin vielä piisaa, mutta kun se tekeminen on hauskaa, niin ei voi valittaa...!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti